Tips bij stress en relatieproblemen

Tips bij (chronische) stress

1. Accepteer dat het nú even niet allemaal lukt. Dat is geen falen, dat geeft aan dat jij ook maar een mens bent die z’n eigen grenzen niet goed bewaakt heeft.

2. Verwacht niet zoveel van jezelf. Niemand is perfect en niemand heeft het perfecte leven. Altijd streven naar beter maakt je alleen maar ongelukkig.

3. Fris je oude hobby’s weer eens op. Wat deed je voordat je verslaafd raakte aan stress? Wellicht ging je vaak vissen, een stukje wandelen of was jij creatief. Pak deze hobby  weer eens op.

4. Deel je gevoel. Praat met mensen over je gevoel. Als je alles opkropt wordt de stress alleen maar erger. Door je zorgen te uiten zal de druk minder worden en zal de stress afnemen.

5. Geniet, behalve het toepassen van deze tips is het ook heel belangrijk om te genieten. Denk eens na over wat jij leuk vindt in het leven. Probeer ook eens wat langer stil te staan bij dat lekkere eten of die mooie zonsondergang. Door de afleiding zal de stress verminderen.

Tips bij stress

Tips bij relatieproblemen

1. Ben duidelijk naar elkaar, vertel wat je bezighoudt, wat je van de ander verwacht en wat je behoeftes zijn. 

2. Probeer elkaar niet te veranderen, bepaalde eigenschappen horen nu eenmaal 'bij de aard van het beestje', accepteer dat het zo is.
3. Luister naar elkaar en probeer elkaar echt te begrijpen, zet je vooroordelen aan de kant.
4. Wissel op een rustige manier van gedachte zonder dat jullie gesprek eindigt in een 'welles-nietes' discussie.
5. Durf eerlijk te zijn en erken wat jouw aandeel is in de relatieproblemen die jullie hebben.

tips bij relatieproblemen