Controle loslaten
Makkelijker gezegd dan gedaan
We hebben geen controle over de toekomst, want niemand weet precies wat er gaat gebeuren.
We hebben geen controle over andere mensen, want die doen gewoon wat zij willen doen.
Als je goed nadenkt, zie je dat je heel veel situaties en mensen niet kunt controleren. Je hebt eigenlijk alleen maar controle over wat jij – hier en nu – doet.
(Schijn) Controle
Veel stress gerelateerde klachten vinden hun oorsprong in de drang om controle te houden. De eis die je aan jezelf stelt om de volledige controle te hebben is echter niet reëel. We kunnen hoogstens hopen om ongeveer 50% controle te kunnen uitoefenen in ons leven, meer is niet te realiseren. Want
- controle eisen is niet reëel;
- deze manier van denken is disfunctioneel;
- het brengt je niet dichter bij je doelen (bijv. rust, zelfvertrouwen, ontspanning);
- het zorgt voor spanningen.
“Ik moet controle hebben” is een eis die je aan jezelf en het leven stelt, en deze gedachte veroorzaakt spanningen. “Ik geef er de voorkeur aan om controle te hebben, maar in veel gevallen zal ik het los moeten laten en vertrouwen in de ander of in een goede afloop" is een voorkeur, en zo denken voorkomt spanningen. Vaak gaat alles goed terwijl we daar geen bewuste controle over uitoefenen.
Vaak gaan er dingen mis ondanks dat we er van alles aan doen om de controle te houden.
Wat probeer ik te controleren?
Wat zorgt voor mijn innerlijke onrust? Wil ik een garantie voor de toekomst? Probeer ik te bepalen wat een ander moet doen? Ben ik bezig met het verleden? Waar voel ik me onzeker door? Zoek de kern van die spanning. Wat probeer je te controleren of te veranderen? Je cirkel van betrokkenheid is groter dan je cirkel van invloed. Stel jezelf dus de volgende vraag.....
Kan ik dat ook werkelijk controleren?
Dat is een simpele vraag die de meeste mensen zichzelf nooit stellen.
Kan ik dit werkelijk veranderen? Heb ik hier echt invloed op? Ligt dit binnen mijn macht?
Er zijn twee mogelijke antwoorden:
a) Ja, ik kan hier iets aan doen. Mooi zo – stop met piekeren en ga het doen!
b) Nee, ik heb hier geen enkele invloed (meer) op. Dan kan ik dit alleen maar accepteren en het loslaten.
We begrijpen verstandelijk dat we iets moeten loslaten, maar we willen of kunnen het gewoon niet. Waarom niet? Omdat we nog te veel negatieve emoties erbij voelen: angst, onzekerheid, twijfel, spijt, frustratie, enzovoort…
Toch is er één hele goede reden om het los te laten: Omdat je met loslaten jezelf helpt. Omdat je met vasthouden jezelf benadeelt. Het is gewoon in je eigen belang.