Stress en burnout

Iedereen heeft wel eens last van stress. Stress is een normaal onderdeel van het leven en als je regelmatig stress ervaart hoeft dat niet per se ongezond te zijn. 

Een gezonde spanning zorgt ervoor dat we een betere prestatie leveren. Langdurige blootstelling aan een grote hoeveelheid stress kan echter een negatief effect op onze gezondheid  hebben.  Als er dan ook nog onvoldoende ontspanning is, kan dat zorgen voor oververmoeidheid. Langdurige overbelasting of wel chronische stress kan tot overspannenheid of burn-out leiden.

 

Stress, oververmoeidheid en burn-out hoeven niet per se veroorzaakt te worden door werk of werkdruk. Je kunt door allerlei omstandigheden stress ervaren: levensgebeurtenissen, maatschappelijke omstandigheden en ontwikkelingen in je professionele of persoonlijke leven. Daarnaast heeft ook je persoonlijkheid grote invloed op hoe jij met stress omgaat. 

 Eigenschappen als doorzettingsvermogen, discipline en perfectionisme zijn prachtig totdat je erin doorschiet, wat de kans op een burn-out vergroot. Het lijkt vaak alsof een burn-out je ‘ineens’ overkomt. Van het ene op het andere moment kan je niet meer, je bent op en voelt je uitgeput. Vaak heb je signalen van je lichaam genegeerd of over het hoofd gezien. Voor herstel is het daarom belangrijk dat je naast meer inzicht in je eigen gedrag en patronen ook meer lichaamsbewustzijn ontwikkelt en inzicht krijgt in wat jouw stresssignalen zijn.

 

Symptomen en signalen van burn-out, overspannenheid en overmatige stress zijn onder andere mentale en lichamelijke oververmoeidheid, concentratie- en geheugenklachten, slaapproblemen, onrust en onzekerheid. Daarnaast kan stress lichamelijke klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, maagpijn of misselijkheid en spierpijn. 

stress
stress en burn-out
stress

Wat kan Coaching Keuker betekenen bij stress en burn-out preventie? 

We gaan onderzoeken wat bij jou stress veroorzaakt. Wat er nodig is om weer in balans te komen. Het kan zijn dat het leren bewaken van je grenzen of het aanpakken van je neiging tot perfectionisme al voldoende positieve resultaten oplevert. Het kan ook zijn dat de stress door werk en/of privé factoren veroorzaakt wordt. Samen gaan we op zoek naar wat jij nodig hebt om weer in balans te komen. 

stress en burnout

Stress en Burn-out coaching

In een op maat gemaakt coachingstraject leer ik je omgaan met stress en help ik je persoonlijke en professionele doelen te realiseren.

Relatietherapie

Afgestemd op wat er bij jullie speelt, bied ik ondersteuning op de weg naar een relatie met minder  spanningen en meer geluk .

Training

 Ik bied o.a. de volgende trainingen aan ; succesvol solliciteren,  persoonlijk leiderschap en assertiviteit,

effectief communiceren. 

Werkwijze

Ieder mens is anders, ook in het ervaren van (langdurige) stress. De begeleiding voor mensen met stress en burn-out klachten is daarom altijd op maat gemaakt. Samen kijken we wat jij nodig hebt om  een burn-out te  voorkomen of ervan te herstellen.
 
Onderzoek heeft aangetoond dat herstel bij burn-out in bepaalde fasen verloopt, vandaar de keuze voor een gefaseerde en gestructureerde aanpak. 
 

  • Analyse van stressklachten en bronnen; 
  • Herstellen van energie en fysiek conditie; 
  • Omgaan met stress en emoties; 
  • Versterken van competenties; 
  • Gebruik van talenten en eigenschappen;
  • Match met sociale omgeving en werk. 

 

Vanuit een empathische houding zal ik je een spiegel voorhouden,  uitnodigen tot (zelf)reflectie en motiveren om in beweging te komen. Met een open vizier zal ik je op een positieve manier begeleiden met gebruikmaking van verschillende coachingsmethoden en –technieken. 

 
Ben je benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen, neem dan hier contact op voor een  kennismakingsgesprek (vrijblijvend en 

 kosteloos).


Als jij in beweging durft te komen, help ik je graag je doelen te bereiken. 

Coaching Keuker

Was ik maar niet zo sterk
Dan zou ik op iemand steunen
Dan zou ik hulp vragen
En dan zou ik iets meer leunen
 
Was ik een geknakt riet
Dan zou ik heus wel vragen
Roepen om een spalk
Of dat iemand mij wilt dragen
 

Maar ja ik ben zo sterk
Hou graag iedereen tevree
Dus help ik steeds iedereen
En zeg ik nóóit eens nee
 
En ook al ga ik faliekant
Aan mijn eigen grens voorbij
Die grens is heel flexibel
En zo is iedereen weer blij

Echt ik ben een doorzetter
Geschikt voor het harde werk
Maar heel soms denk ik
Man, man, man
 
Was ik maar niet zo sterk.
 


stress en burn-out
stress en burn-outpreventie