Werken aan je relatie

relatie

Een relatie is net een onderneming 

Je relatie goed houden is een onderwerp dat veel mensen bezig houdt, voor slapeloze nachten zorgt,  stress geeft en soms nog veel meer.

Hoe doe je dat, je relatie goed houden, hoe blijf of word je gelukkig, hoe zorg  je ervoor dat je samen op een leuke manier oud wordt, wat is daar voor nodig? Een pas klaar antwoord is daar niet voor, er is geen recept dat altijd werkt, maar er zijn wil dingen die je kunt doen om de kans te vergroten.

Een relatie goed houden is een hele onderneming, wat zeg ik…het is net een onderneming, een bedrijf. Er zijn nogal wat overeenkomsten tussen een onderneming en een relatie;

  • een bedrijf zet allerlei middelen in om te groeien, te overleven, een relatie ook;
  • een bedrijf moet in de vette jaren reserves opbouwen, een relatie ook;
  • een bedrijf moet allerlei investeringen doen, in een relatie moet je dat ook;
  • een onderneming doorloopt allerlei fasen, een relatie ook.


 De eerste fase, de start up fase van een onderneming is vergelijkbaar met de verliefdheidfase in een relatie.

Start-up; je hebt een idee voor een bedrijf dat je op wilt gaan zetten, je bent er vol van. Het zit constant in je hoofd, je kunt bijna aan niets ander denken. Je bent er letterlijk dag en nacht mee bezig.

Verliefdheid; je kunt die leuke man of vrouw maar niet uit je hoofd krijgen. Je hart slaat  op hol als je hem of haar tegenkomt, je bloost, je komt niet goed meer uit je woorden, je hart slaat letterlijk over. Wat is dat toch verliefdheid? Het is  één van de meest onderzochte onderwerpen op het gebied van psychologie en er bestaan veel theorieën over maar toch blijft het omringt met allerlei mysteries. Wat we in ieder geval weten is dat verliefdheid allerlei fysieke en mentale reacties teweeg brengt zoals intense emoties en selectieve waarneming. 
Een voorbeeld;

Wanneer je verliefd bent dan zie je alleen de positieve eigenschappen van de ander, terwijl je de negatieve eigenschappen (die hij of zij vast ook wel heeft) over het hoofd ziet. Ken je dat  liedje  van John Legend,  All of me? Hij zingt daarin;

 

'Cause all of me
 Loves all of you
 Love your curves and all your edges
 All your perfect imperfections

Je houdt in deze fase, dus zelfs van de perfecte onvolkomenheden van die ander, die onvolkomenheden die je vaak  niet eens ziet.

Helaas, of misschien juist gelukkig, is de periode van verliefdheid eindig, het duurt gemiddeld 1 tot 1,5 jaar waarna je in de nestel fase terecht komt die vergelijkbaar is met de roller coaster fase van een onderneming.

In de roller coaster fase voor een bedrijf moet er van alles, tegelijkertijd gebeuren. Bedenken van een naam, een logo, het vinden van een geschikt pand, klanten werven, de juiste mensen aannemen, allerlei wettelijke en juridische zaken regelen.

Zo ook in de nestel fase van een relatie.  Jullie zijn echt  een stel – verliefdheid is over gegaan in houden van’. Je raakt steeds meer verweven met elkaar. Je hebt het idee dat je dé man of dé  vrouw voor jou gevonden hebt.  Met als logische vervolgstap dat jullie  besluiten om samen te gaan wonen. Misschien wel op een gegeven moment te gaan trouwen. Er wordt nagedacht over een gezin stichten, carrières zijn volop in beweging. Kortom  het is een hectische tijd. Eerste huis, gezamenlijke vriendenkring, het is allemaal zo mooi totdat de  puberfase of wel de reality check zich aandient.

 

Voor een bedrijf houdt dat in dat de focus wordt verlegd van buiten naar binnen. Was je eerst gericht op het binnenhalen van klanten en wat je daar allemaal voor moest doen (sales & marketing) dan komt nu de focus te liggen op de organisatiestructuur, je mensen en de processen.

Wilde je in de relatie eerst van alles samendoen, nu gaan ook individuele behoeften en wensen een rol spelen.  In deze fase word je goed wakker geschud. Je ontdekt nu dat je geliefde misschien toch niet zo perfect is en ook zijn tekortkomingen heeft. De roze bril wordt een realistische bril.

Misschien herken je het? Je gaat je aan kleine dingetjes ergeren; hoe die ander de afwas in de vaatwasser zet, of er juist  niet in zet. Hoe luid hij ademt of snurkt als hij slaapt, dat er van haar altijd haren in het doucheputje liggen, dat ze nooit op tijd is voor een afspraak. De vuile was die altijd naast i.p.v. in de wasmand ligt. 

Vaak zorgen die kleine dingen ervoor, als ze onuitgesproken blijven,  dat het een soort beerput wordt. Bij de volgende aanvaring wordt alles eruit gegooid, er worden oude koeien uit de sloot gehaald. Woorden als altijd en nooit gebruikt, er wordt niet meer naar elkaars gedrag gekeken maar het wordt persoonlijk gemaakt. Luisteren is niet meer aan de orde, het gaat om gelijk krijgen. Dit zorgt voor conflicten en conflicten zorgen voor een verwijdering, je gaat langs elkaar heen leven en voelt je steeds eenzamer in je relatie. Dan hebben we het nog niet eens over de grote verschillen, zoals karakter verschillen die nu tot uiting komen, emotionele gevoeligheden die een rol gaan spelen. Het wordt nu echt belangrijk, en hier komt het cliché,  om aan de relatie te gaan werken. Die is inmiddels in de scale up fase of wel de fase van volwassenheid terecht gekomen.

Er aan werken, maar hoe dan?

Terug naar de onderneming- het bedrijf. Wat gebeurt daar allemaal om het bedrijf door de puberfase heen te loodsen naar volwassenheid? Er vinden functioneringsgesprekken,        loopbaanontwikkelingsgesprekken, team overleggen netwerkgesprekken plaats waar bewust tijd voor vrijgemaakt wordt.

 

Zo valt er in een relatie ook heel wat te overleggen bijvoorbeeld over;

  • willen we een gezin gaan stichten en wanneer dan;
  • hoe belangrijk is carrière maken voor beide partners;
  • gaan we die wereldreis maken of dat ander huis kopen;
  • is de ander bereid te verhuizen voor een uitdagende job in het buitenland.


Maar ook over minder ingrijpende dingen zal overleg gepleegd moeten worden, denk maar aan

  • hoe is de taakverdeling en zijn we het daar nog over eens;
  • hoe flexibel zijn we daarin naar elkaar;
  • moeten we altijd samen naar elkaars familie of vrienden.

 

Je ziet dat er heel wat te praten en te overleggen valt in een relatie. Soms lukt het niet om dat op een constructieve manier te doen. Zeker niet als het om wezenlijke verschillen gaat zoals verschillen in persoonlijkheid  die  in de weg zitten; de een is introvert en vindt het heerlijk om samen op de bank naar een filmpje te kijken en de anders is extrovert en wil elk weekend wel vrienden op het eten uitnodigen. 

Verschillen in behoeftes; de een wil veel energie en tijd in z’n carrière stoppen en wil daar best ergens anders voor gaan wonen.  De ander wil juist heel veel vrije tijd hebben om samen te zijn en moet er niet aan denken om alles wat zo vertrouwd en veilig is, achter te laten.

Die verschillen die in het begin zo spannend waren, veroorzaken nu ergernis en onbegrip.  Veel stellen trappen in de val om de ander te willen veranderen, wat alleen maar tot frustratie en meer ruzie leidt.

Soms kan dit voor grote problemen zorgen, maar koppels kunnen deze fase wel degelijk doorkomen. Dit betekent wel dat ze wederzijds moeten accepteren of op z’n minst tolereren dat wat niet te veranderen is. Daarnaast hun energie moeten stoppen in die dingen die in positieve zin veranderbaar zijn. Inmiddels is gebleken dat niet iedereen dat zomaar kan, maar net als bij een bedrijf dat soms hulp nodig heeft en een consultant of fiscalist inschakelt. Zo kun je bij relatieproblemen ook externe hulp inschakelen van een relatiecoach of therapeut. Een relatiecoach of therapeut zal jullie helpen om de problemen die in jullie relatie  een rol spelen, aan te pakken. Net als bij een goed lopend bedrijf streef je in een relatie naar stabiliteit. Dat zorgt ervoor dat de kans dat koppels samen, op

een leuke manier verder kunnen, misschien wel  zelfs samen oud kunnen worden, vergroot wordt.